Hoe het begon…

Truus Stam was getuige van een voorstelling van de Bonte Carnavalstrein te Hoogwoud (het geboortedorp van Truus). Ze maakte Martin enthousiast om de volgende keer ook mee te gaan.

Een stuk of tien mensen brachten een schitterende cabaretvoorstelling over het wel en wee van dat dorp in het afgelopen jaar. Daardoor geïnspireerd nam zij het initiatief om in Wognum te starten met het WC.

In de tussentijd waren Martin en Truus ook gevraagd om een keer een half uurtje cabaret ten tonele te brengen tijdens de sportman, vrouw, ploeg van Wognum verkiezing. Samen met Lex Marcus, Hannelore Lamers, Wil Strouken, Jaap Clay konden we toen al even “proeven”.

In 1998 werd er serieus een ploeg mensen bij elkaar gezocht met het plan om in het najaar van 1999 een eerste voorstelling te brengen. Het najaar 1999 werd uiteindelijk het voorjaar van 2000.

Onze eerste voorstelling had als rode lijn de verwikkelingen rondom het winkelcentrum, wat die naam eigenlijk niet mag dragen. Een groep mensen werd dus door Martin en Truus bij elkaar gezocht. John Groen had als toneelspeler bij de Oefenschool al faam gemaakt en werd gevraagd. Hij zei direct en spontaan: ja! Een andere oud toneelspeler van de Oefenschool werd benaderd: Cor Ursem. Ook hij vond het een prachtig idee. Lucie Zuiker kon en wilde graag eens wat “aan het toneel” doen hadden we via via gehoord. Ze wilde alleen niet zingen. Lucie direct gevraagd en ook die wilde direct beginnen. Ze heeft later overigens nog wel een keer een hele vreemde droom over en vóór haar debuut gehad. Vraag het haar maar eens! Adri Beerepoot hoorde van de plannen en bood aan om te helpen met tekst schrijven. Van het één kwam het ander, want zelf spelen is toch nog leuker dan teksten maken. Voor velen dé verrassing als speler! Karinne Broers, echtgenote van Adri, werd ook enthousiast en haakte aan. Wilma Koenis en Maria van Berkel werden gescout om ook het vocale gedeelte naar een hoger plan te brengen.

Over de muziek maakten we ons geen zorgen. Dat lieten we over aan Jaap Clay en dat bleek in prima handen.

Zo was het team compleet die samen met de mensen op de achtergrond er voor zorgden dat WC over het WC op de planken werd gezet.